HISTORIAN OM SWEDISH TOFFEES


Allt börjar på härliga forumet Svenska Fans. Här skrivs det på Evertons lagsida och 2006 pratar ett gäng ihop sig om att åka på en gemensam resa till Goodison Park. Olof S fixar biljetter och hotell och man är 12 stycken som åker och ser Everton-Aston Villa i november, som bortalaget tyvärr vinner. Inför matchen har man fixat en svensk flagga med texten ”SWEDISH TOFFEES ON TOUR”. En av resenärerna har haft en webbsida om Everton som kallats Swedish Toffee varför detta namnet anammas.

Redan i maj  2007 görs en ny resa och man är 10 personer som ser matchen EFC- Portsmouth. Ungefär samtidigt tycker Per M och Olof att det var värt och kolla på forumet på Svenska Fans om det fanns personer som kunde tänka sig starta och delta i en supporterklubb, men intresset då var ljummet. Man bestämde sig att fortsätta som förut med att endast försöka fixa resor.

 

Hösten 2007 ordnas en ny resa där ungefär 15 svenskar ser Everton fullständigt krossa Sunderland med hela 7-1. Inför den resan hade man tagit en direkt kontakt med klubben och biljetterna fixades den vägen. Man hade inför denna resa också fixat med priset SWEDISH TOFFEES AWARD som folk på forumet fick rösta på. Förutom att man tyckte det trevlig idé fanns det  också en liten baktanke med det. Att överlämna priset var att testa och se om det kunde öppna dörrar för oss svenska supportrar, vilket det över förväntan gjorde! Tim Cahill skulle få priset som var en blå dalahäst och förvånande nog blev man välkomnade till VIP-entrén strax före match och priset fick överlämnas direkt personligen till Cahill. Erik P tog utan tvekan på sig uppgiften att stå för snacket där och då. I samma veva tas den första supportertröjan togs fram med namnet Swedish Toffees.

När sedan nästa resa planeras 2008 får man av klubben reda på att att det inte alls gick om vi inte sökte om att bli en officiell supporterklubb. Ett möte anordnades hos Erik i Skåne och med var också Mario G som under året varit mycket aktiv på forumet.

 

På mötet bestämdes namnet Swedish Toffees och att supporterklubben av praktiska skäl inte bedömdes kunna fungera som en förening med årsmöte och så utan det byggde på förtroende för den självutnämnda "styrelsen". Medlemsupptagning, supporterresa och medlemströja var målet. Detta bestämdes en varm kväll i juli 2008 hos Erik och Swedish Toffees var bildat. Per skickade in ansökan till EFC och ett par månader senare efter vi tagit upp medlemmar blev vi antagna som officiell supporterklubb till Everton FC.

 

Med åren blir Swedish Toffees större och ökar i medlemsantal varje år. När Swedish Toffees firar 10 år är vi över 500 medlemmar. En del styrelsemedlemar har hoppat av och ersatts av nya men ordförande Erik sitter kvar på sin post. Medlemspaketen som skickas ut till varje betalande medlem blir ett populärt inslag och en egendesignad t-shirt fortsätter att vara huvudgrejen och även ett medlemskort har tagits fram till varje säsong. Antalet resenärer till våra medlemsresor har som mest varit över 90 personer och för många är detta årets stora höjdpunkt. Här har svenska evertonians lärt känna varandra och för många har det varit första gången man träffat likasinnade.

 

Under våren och sommaren 2021 beslutar sittande styrelse att supporterklubben blivit så stor och att föreningen befann sig i vägskäl.  Då medlemsantalet i flera år överstigit 500 medlemmar var nu valet att bli en officiell förening nästan självklart då pengasummorna blivit riktigt stora. Stadgar arbetades fram och lades fram till ett årsmöte som ordnades för att klubba igenom dessa och för att föreningen skulle bli officiellt och registreras hos Skatteverket. Det kommer nu framöver att arrangeras beslutande medlems och årsmöten möten och vår förhoppning är klubben i många år framöver ska utveckla supporterlivet för alla med blått hjärta och som har känslorna i the peoples club  i framförallt Sverige.